Laura Pitkänen

Digitodellisuuden jalkauttaminen strategioiden opettamista tärkeämpää

  • Digitodellisuuden jalkauttaminen strategioiden opettamista tärkeämpää

 

Maakunta-tason organisaatioissa sekä Kuntaliitossa ja Sitrassa tehdään paljon töitä Suomen digiloikan eteen. Digitalisaatio-strategioita kytketään osaksi maakunta-strategioita. Ja varsinkin syrjäseuduilla digitalisuudella uskotaan saatavan aikaan myös elinkeinojen kehitystä.

Usein puhutaan suurista asioista, joita digitalisaatio mahdollistaa. Se kytketään robotiikkaan tai data-analytiikkaan tai sitten se on sitä, että kannustetaan yrittäjiä muuttamaan liiketoiminta-ajatteluaan digitaalisemmaksi.

Digitalisaatio pienissä kunnissa on pieniä asioita. Digitodellisuuden jalkauttaminen, arkipäivän asenteiden ja toimintatapojen muuttaminen on sellaista puuhaa, johon on hankala päästä strategiatasolta koskaan käsiksi. Tarvitaan käytännön työtä kunnissa ihmisten kanssa.

Kyse harvoin on siitä, etteikö kunnissa olisi digitodellisuuden vaatimia teknisiä työvälineitä. Pikemminkin kyse on siitä, että on hankala myöntää, että digitaalisuus vaatii ihmiseltä suurempaa asennemuutosta, kuin usein ajatellaankaan.

Digitodellisuuden jalkauttamiseksi olisi hyödyllisempää tukea kuntia digikehittäjien palkkaamisessa, kuin järjestää kiertueita maakunta-uudistus Suomen jälkeisen kuntatodellisuuden hahmottelemiseksi.  Selvää on se, että vaikka sote- ja maakuntauudistukset menisivätkin vielä viime metreillä mönkään, digitalisaatio on megatrendi, joka on tullut elämäämme jäädäkseen.

Mitä digi-Suomen eteen pitäisi kunnissa tehdä? Ehkä ongelmana on kehittäjien kupla. Strategiat kirjoitetaan paikoissa, jotka ovat digitalisaation eturintamassa. Huomiota pitäisi kiinnittää työn laatuun ja tuottavuuteen, niihin prosesseihin, joita digitalisaation on kunnissa tarkoitus parantaa, helpottaa tai nopeuttaa. Digitalisaatio-muutoksen järkevyys pitää selittää aina uudestaan ja uudestaan jokaisessa paikassa, sen paikan omista lähtökohdista.

Hyviä esimerkkejä löytyy käytännön työelämästä pilvin pimein. Tällainen on vaikkapa paperisena eteen kannettu pohjapiirros, jonka muokkaamiseksi käytetään korjauslakkaa. Skannerilla ja windowsin perustyökalulla, paintilla voisi tehdä saman vieläkin kätevämmin.

Jotta digitalisaatio etenisi, tarvittaisiin nopeasti omaksuttavaa tietoa ohjelmista ja niiden peruskäytöstä. Tarvittaisiin koulutusta ihan tavallisista digitodellisuuden asioista, kuten whatsapp-tiedottamisesta työpaikalla tai messenger-johtamisesta. Niiden päälle olisi paljon helpompi alkaa rakentaa monimutkaisempia digirakenteita. Tarvittaisiin strategiaseminaarien sijaan luottamushenkilöille ja työntekijöille yhteisiä digi-toiminnan työpajoja, käytännön työkalujen käyttämiseen ja some-yhteisöjen luomiseen.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat