Laura Pitkänen

Miksei työllisyyshankkeilta vaadita tehokkuutta?

Viime viikolla meinasi mennä kahvi väärään kurkkuun, kun facebook suolsi silmieni eteen mainoksen Lapin TE-toimiston ja SOL- rekrytointipalveluiden yhteishankkeesta, Tartu työhön.

Hankkeessa ei sinänsä ole mitään työvoimapoliittisesti ihmeellistä. Onhan niitä ollut ennenkin. Hankkeen osallistujien taidot, puutteet ja vahvuudet seulotaan ja heille etsitään sopiva työtehtävä. Neljä kuukautta kestävän jakson aikana työkokeilijaa tuetaan ja hänelle opetetaan työssä tarvittavat taidot.

Tartu työhön-hanke suuntaa matkailu- ja kaupan alan tehtäviin. Mutta käytän kuitenkin SOLn paremmin tunnettua leipälajia, siivousalaa esimerkkinä. Mietin että neljä kuukautta työkokeilua on minusta pitkä aika.

Olen ollut joitakin kertoja kesätöissä palveluvastaavana siivoustyössä. Noiden kuukausien aikana työssäni näin yhtä sun toista, akateemisesti koulutetusta siivoojasta duunarin kautta lähes ummikkoon maahanmuuttajaan. Jokainen meistä oli perehdytetty tehtäväämme muutamassa päivässä.

Siksipä väitänkin että minulle riittäisi mainiosti pari viikkoa, monimutkaisimmissa tapauksissa voisi mennä kuukausi, mutta sinä aikana olisi kyllä selvitetty työkokeilijan työkyky tehtävään, löydetty hänelle sopivat työtehtävät ja mietitty sopivaa työmäärää.

Tänä aikana olisi työkokeilija opetettu moppaamaan, käyttämään oikeita pesuaineita, rättejä ja muita tarpeellisia työvälineitä, siivoamaan vessat ja täyttämään saippua- ja paperitelineet jne. Opetettu aikataulu ja sen noudattamisen tärkeys ja mietitty vaikka kädestä pitäen eri työvaiheisiin käytettävä aika.

Tai opetettu kaupan alan tehtäviä, hyllyjen täytöstä, kassamyyjän tehtäviin tai matkailualan tehtäviä varustevuokrauksesta varauskirjan käyttöön asti. Sekä koulutettu työpaikan esimiehet, heidän tehtäviinsä, eli tukemaan työntekijää tämän työssään, minkä tehtävän valtio tällä hetkellä työllisyyshankkeiden kautta, jostain syystä myös hoitaa.

Tekisin tämän kuukaudessa. Se olisi ihan mahdollista, jos emme löisi ihmisiin vaikean tapauksen leimaa, joiden kanssa ei tarvitsekaan onnistua. Toki olisi työkokeilijoita, joille hankkeeni ei voisi tarjota apua, mutta tämäkin asia selviäisi jo kuukaudessa.

Mutta työministeriö vaatii tehokkuutta työttömiltä, ei työllisyyshankkeilta, eikä varsinkaan niissä mukana olevilta yksityisiltä yrityksiltä, vaikka yksityisellä kuulema ollaan tehokkaita.

Entäpä jos työkokeilun sijaan, työllistämisen malli olisikin se, että etukäteen valikoidulle joukolle tarjotaan osa-aikatyön mahdollisuuksia normaalilla palkalla. Yritys saisi tukea ensimmäisen kuukauden ajan työntekijän palkkaukseen ja seuraavien kolmen kuukauden ajan yritys palkittaisiin siitä, että työntekijälle on saatu opetettua työssä tarvittavat taidot, tietyn kriteeristön mukaan.

Näin jotain konkreettista jäisi myös työntekijälle käteen seuraavia työpaikkoja varten. Myös oikein kohdentamalla säästettäisiin työllisyyden hoidon kustannuksissa. Vaikeasti tai jopa mahdottomasti työllistyvään pitkäaistyöttömiin käytettävät voimavarat vapautuisivat oikeasti työllistyvien palvelemiseen, jos työkyvyttömyyseläkettä tarvitsevat työttömät, pääsisivät eläkkeelle, lisäisi sekin TE-toimistojen tehokkuutta.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat